Mn. Enric Murtra i Vilaplana - Biografies

Vagi al Contingut
Mn. Enric Murtra i Vilaplana (1878-1936), beneficiat a Figueres

Nasqué a Girona el 17 de Juliol 1878. A l’edat d’11 anys ingressà com a alumne al Seminari Conciliar, però cursà els dos últims anys de carrera al Seminari menor de Santa Maria del Collell.
Fou ordenat prevere pel bisbe de Girona, Dr. Tomàs Sivilla i Gener, el 24 de setembre de l’any 1904. Exercí de vicari a les parròquies de Sant Cristòfor les Fonts, Cruïlles, Garriguella i Figueres. Rector de les de Sant Daniel de Girona, Hostalric i El Port de la Selva.

Eximit del servei parroquial passà a Figueres, on dedicà la seva vida i treball a la cura amorosa de la  capella de la Mare de Déu dels Dolors, a la parròquia de Sant Pere, com a ecònom de benefici. Exercí durant uns anys de professor de religió i moral de l’Institut d’Ensenyament Secundari de la Ciutat. D’ell diuen que “era tota una institució. Difícilment s’hauria trobat un guardià d’honor de la Mare, un administrador més zelós de la seva hisenda, un propagandista més entusiasta de la devoció”.

En esclatar la insurrecció ingressà a l’Hospital, on sofrí una petita operació quirúrgica i se’l traslladà posteriorment a Salt, amb la finalitat de curar-li un vessament cerebral.  Un dia va voler sortir i confessà que era sacerdot. No tardaren, doncs, a treure’l de l’establiment en un carro el dia 6 de novembre de 1936, l’assassinaren i cremaren dins el terme de Salt.
Retorn al contingut