Mn. Enric Puig i Vila - Biografies

Vagi al Contingut
Mn. Enric Puig i Vila (1907-1936), vicari de la Jonquera.

Mn. Enric era nascut a Cistella un 29 de desembre de 1907. El bisbe de Girona, Dr. Josep Cartañá i Inglés, l’ordenà prevere el 22 de desembre de 1934.  La parròquia altempordanesa de la Jonquera era, per tant, la seva primera destinació pastoral. Els seus companys de Seminari deien d’ell que s’assemblava al Sant rector d’Ars, ja que tenia dificultats en els estudis i només els va acabar per la seva gran força de voluntat. Tenia un cor angelical i els seus condeixebles abusaven de la seva bondat.

Segons testimoni d’un veí de la Jonquera, que llavors encara era nen, congeniava bé amb els xicots, els portava d’excursió i jugava amb ells a futbol amb la sotana arremangada.

Iniciada la persecució, el juliol de 1936, no va voler deixar al seu rector, l’ancià Mn. Josep Major.  Els homes del comitè de la Jonquera oferiren als dos sacerdots la possibilitat de fugir a França, però no ho acceptaren, malgrat que només uns pocs quilòmetres els separava de la frontera. Mn. Enric va anar a casa d’una tia, a Figueres, a demanar-li consell. Amb tota franquesa, li respongué: “Recorda’t del teu oncle, Mn. Jaume de Sant Feliu, durant els dies de la Setmana Tràgica, torna a la Jonquera i fes el que et digui Mossèn Josep. Així va fer. Mn. Josep li digué: “Mn. Enric, no em deixi”.

Van viure en règim de llibertat vigilada fins el dijous 27 d’agost. Un grup d’homes forasters anà a detenir-los i se’ls emportaren a la presó de Figueres. . El comitè de la Jonquera va moure els fils i en va obtenir la llibertat, com a gest de bona voluntat envers al gent del poble. Gràcies a questes gestions aconseguiren sortir de la presó i agafaren un autobús de línia del migdia per tornar a la Jonquera, el 21 de setembre. Durant el trajecte un cotxe va fer aturar l’autobús.  Amb males maneres, van ser detinguts, amb crits, per un grup de milicians: “Els capellans de la Jonquera que baixin!”.

Els van dur al cementiri de Figueres, on foren immolats el mateix dia i enterrats en una fosa. No se saben més detalls del seu martiri, tot i que s’explica que a Mn. Enric li arrancaren els ulls abans de matar-lo. Dècades més tard les restes foren exhumades i traslladades al cementiri de la Jonquera.


Retorn al contingut