Mn. Fèlix Paradeda Robert - Biografies

Vagi al Contingut
Mn. Fèlix Paradeda Robert (1865-1936). Adscrit a la parròquia de Malgrat de Mar

Havia nascut a Malgrat de Mar el 10 de gener de 1865. Cursà estudis al Seminari de Girona i va ser ordenat diaca el desembre de 1889  pel bisbe Tomàs Sivilla i Gener. El mateix bisbe l’ordenà de prevere el 5 d’abril de 1890 a la capella del Palau Episcopal de Girona. El seu primer nomenament va ser de coadjutor de la parròquia de Salt.  Després a Palamós va ser successivament, regent, ecònom, i rector. Més tard es retirà a Malgrat on quedà adscrit a la parròquia. Té alguns escrits literaris i d’història local molt interessants que palesen l’afecte que sentia envers la vila de Malgrat, on havia nascut, i de Palamós, on residí durant molts anys.


Com a historiador va preocupar-se  de documentar el patrimoni i la història de les parròquies on va ser destinat, publicant una monografia dedicada a Malgrat (1915) i una altra al patrimoni de Palamós (1901). Com seguidor de la corrent Noucentista busca descriure una història total i als seus llibres s’hi poden trobar dades de hidrografia i paisatge, folklore, edificis importants, fets que van marcar la parròquia, etc.. També va publicar altres obres de contingut religiós com “Novena a la Verge Santíssima que es venera baix el títol i imatge de la Mare de Déu de les Ferreries [Palafolls] “ (1920) i un llibre de  “Proses i versos históric-follkórics” (1929). Va col·laborar en la redacció de la revista “Germanor”, el primer periòdic de la vila de Malgrat, amb la redacció de notes diverses.

Adscrit a la seva parròquia d'origen, era ja gran. El 7 d’agost de 1936 es trobava a casa seva quan, a plena nit, uns milicians trucaren a la porta.  En treure el cap per la finestra per assabentar-se del que passava va rebre una descàrrega. Llavors, els milicians esbotzaren la porta, apartaren la seva germana Mercè, que li feia de majordoma i la tancaren en una habitació. El feren baixar per l’escala, moribund i arrossegant-lo pels peus, mentre el cap li rebotia per les escales.

Un cop al carrer el col·locaren en una llitera i se l’endugueren al cementiri, on tenia el clot del fossat ja obert.  Una versió diu que l’enterramorts es resistia a colgar-lo però l’obligaren a completar la feina, amb l’amenaça que, si no ho feia, l’enterrarien viu a  ell també.  
Els fets havien començat la matinada del 5 d'agost del 1936 en què van ser assassinats tres sacerdots, inclòs el rector i dos pares maristes (Narcís Jofre Costa, Joaquim Turró Viñas i Anastasi García Díez). Van ser conduïts a les afores de la població i van ser morts a trets a les parets del cementiri desprès de patir una sèrie de vexacions.  Durant el tiroteig de captura, també mataren per accident una nena. Amb l’excitació del moment, decidiren també actuar contra Mn. Paradeda.

De Mn. Paradeda es destaca la seva popularitat que el portà a tenir fins i tot un carrer dedicat a la població. L’autor de Malgrat i sos contorns, que havia estat responsable durant un temps de la biblioteca municipal, era molt estimat a Malgrat. Les seves restes van ser posteriorment exhumades i sepultades dignament dins el cementiri municipal.

Retorn al contingut