Mn. Francesc Fontclara i Feliu - Biografies

Vagi al Contingut
Mn. Francesc Fontclara i Feliu (1887-1936), rector de Roses.

Nasqué a Calella de la Costa el 31 de maig de 1887. El 19 de desembre de 1912 fou ordenat prevere pel bisbe Francesc de Pol. Era Llicenciat en Teologia. Exercí de vicari a les parròquies de Vilopriu i la Catedral. Fou responsable de les d’Orriols, Vilanant i Roses, d’on era rector en morir.

La família relata que era una persona molt pietosa i especialment caritativa, que en moltes ocasions dejunava per tal de poder donar menjar als pobres i que també havia arribat a anar amb sabates folrades amb cartró per tal de poder proporcionar calçat als necessitats. Per això era molt conegut i apreciat entre els feligresos. Però paral·lelament a aquesta estima, també esdevenia un símbol d’apostolat, un referent de la tasca de l’església a Roses i, en conseqüència, un element a batre pels revolucionaris iconoclastes de primera hora.

El detingueren als primers dies de la guerra. Els familiars de Calella (hi havia la seva germana Cristina Fontclara i el seu cunyat Jaume Valls) van seguir amb basarda el que li podia passar. Així que Jaume Valls, en un acte d’innegable valentia no exempt de riscos, es dirigí a Roses per tal de reclamar al cunyat i endur-se’l a Calella on el creien més segur, però els del Comitè Revolucionari de Roses van respondre que enlloc estaria més segur que a Roses, on era molt estimat i no li havia de passar res.

Se l’endugueren al castell de Figueres, d’on el tragueren per ser martiritzat i assassinat, la nit del 16 d’agost de 1936, en un ramal de la carretera de Roses a Cadaqués (actual GI 613), en el paratge conegut com el Pont de la Gorga, dins el terme de Port de la Selva. No gaire lluny d’aquest lloc van ser martiritzats altres sacerdots, entre ells el seu vicari, Mn. Joan Marquès. Van deixar el cadàver sense tapar ni res, i un home de Roses que el conegué va anar a casa seva, agafà un carro de terra i l’enterrà.

Al cap de ben pocs dies la família s’assabentà del fatal desenllaç de mossèn Francisco, que era com l’anomenaven. Aquella notícia es va estendre per Roses on, amb veu baixa, eren molts els qui comentaven les circumstàncies del fet.

Acabada la guerra els seus familiars de Calella i el seu germà Agustí Fontclara Feliu el desenterraren per inhumar-lo al cementiri de Roses.

Retorn al contingut