Mn. Isidre Vila i Font - Biografies

Vagi al Contingut

Va néixer a Tortellà el 6 de novembre de 1899. Va ser ordenat sacerdot el 14 de juny de 1924 pel bisbe de Girona Dr. Gabriel Llompart. Va exercir de vicari a les parròquies de  Vilopriu, Begur, Roses, Blanes i la Catedral, i de rector de Martorell de la Selva i Arenys de Munt en morir.

Mossèn Isidre va ser la darrera víctima de la persecució religiosa. Morí a Collsuspina, població del bisbat de Vic, el 29 de gener de 1939, 45 minuts abans que les tropes del general Franco entressin a la població.
En esclatar la guerra es refugià a casa d’un feligrès de la seva parròquia i s’hi va estar un any. Quan deixà el refugi de la família els digué:


“Ha arribat l’hora d’acomiadar-nos  i no sé on vaig. Serà per ofrenar la meva vida a Jesús i assaonar la terra de la nostra estimada pàtria? No ho sé! Només vull fer constar que moltes vegades, des d’aquesta cel·la on estic i a la presència del Senyor, li he ofert sense reserves la meva vida”.

Després marxà a Barcelona i formà part de l’Església clandestina, col·laborant activament en la supervivència de la vida eclesiàstica a la ciutat.   Un any després   va decidir traslladar-se a Collsuspina, prop de Vic, on vivien uns cosins del seu pare. En aquest petit municipi de quatre-cents habitants exercí el magisteri fins el dia de la seva mort, sostingut pel propi Ajuntament i molt estimat dels seus alumnes.

El dia 29 de gener en veure acostar-se una columna de soldats republicans en retirada va agafar por i decidí amagar-se a una masia situada a uns dos quilòmetres, dins el terme de Moià.  Però un grup de soldats el veieren i, en una de les habitacions del mas Plans, sense oferir resistència, el van disparar.  

També es conserva un senzill esborrany d’una plàtica que deuria pronunciar a Barcelona el dia de Crist Rei. Llegim:

En plena persecució religiosa, humilment us ret homenatge el vostre vassall i perseguit pel vostre Nom, cobejant la mort dels vostres màrtirs”.

Així va ser. Tenia 39 anys i el seu cos va ser sepultat al cementiri de Collsuspina.

El seu vicari, Mn. Joaquim Valls i Boix, havia desaparegut per causes estranyes al front de Vinaceit, el mes de març de 1937.

Retorn al contingut