Mn. Joan Valls i Nonell - Biografies

Vagi al Contingut
Mn. Joan Valls i Nonell (1871-1936), rector de l’Estartit

Mn. Joan Valls va néixer a Blanes el 22 de novembre de 1871. Fou ordenat prevere el 9 de juny de 1900 pel bisbe de Girona Dr. Tomàs Sivilla i Gener. Exercí de vicari a les parròquies de l’Estartit, Amer, Serinyà, Tortellà i Banyoles. Rector d’Oix i l’Estartit en morir.

El recorden com un home senzill i simpàtic que ajudava els pescadors però, en els darrers anys abans de la guerra, la indiferència religiosa dels feligresos augmentà.  A l’inici de la revolució Mn. Joan Valls va ser tret de la rectoria i es va refugiar a casa d'uns veïns amics, que el van tenir fins a la seva mort. El comitè li va prometre moltes vegades que no li passaria res de mal i que es faria càrrec de la seva manutenció (cosa que no va complir). Es negà sempre a facilitar-li un passi perquè pogués anar-se'n.

El dia 9 de setembre de 1936, a primera hora de la nit, quan ja s'havia retirat a dormir, quatre homes, tots ells veïns del poble (i tres hi havien nascut), en nom del comitè, l’anaren a buscar.  Veient les intencions, el xofer del comitè va fugir i obligaren a un veí, que era conductor d’autobús, perquè agafés el cotxe. Com a conseqüència d’aquella gesta aquest home ja no es recuperà més.

Se l'emportaren amb cotxe fins al Mas Carles, del terme de Pals, i allí el van assassinar afusellant-lo al costat de la carretera, sota un plataner. La víctima no oferí resistència. El seu cadàver fou enterrat al cementiri de Torroella de Montgrí. Abans de sortir de la casa on l'havien acollit, va abraçar els dos nens que hi havia i els va dir: "Adéu-siau! Creieu força el pare i la mare, i feu més bondat que aquests criminals que em venen a matar". A aquests també els va dir que els seus crims no quedarien sense càstig.

Durant molts anys, fins que el van tallar, del plataner sota el qual el van matar va rajar saba del forat d’un dels trets. Expliquen que tot al voltant del cadàver tenia l’herba tallada, per al qual cosa es pensa que l’agonia va durar hores.  
Retorn al contingut