Mn. Lluís Vicens i Compte - Biografies

Vagi al Contingut
Mn. Lluís Vicens i Compte (1882-1936), rector de Pau

Va néixer a Viladasens l’11 d’octubre de 1882. Fou ordenat prevere el 5 de juny de 1909 pel bisbe de Girona Francesc de Pol i Baralt. Exercí de vicari a les parròquies de Molló, Vilafreser, Besalú, Llagostera i Calella de la Costa. Era rector de Pau en morir.
A finals de juliol cremaren l’església parroquial.
Aquell mateix dia, els milicians es dirigiren a la rectoria a prendre el rector però el sacerdot, veient la fúria que portaven, aconseguí escapar-se per un balcó, s’ amagà entre uns matolls i passà dues o tres nits amagat i en masies abans d’anar-se’n cap a Girona, on s’amagà a la “Fonda Ros” de les Voltes d’en Rosés.  Cosme Dalmau, propietari de l’hostal, hi tenia acollits diversos sacerdots. Però també hi anaven a menjar milicians, armats amb pistola cenyida a la cintura. Un dia un va veure com el fill del Sr. Dalmau pujava per les escales amb unes safates de menjar. Els milicians sospitaren, organitzaren un registre i hi trobaren set sacerdots.

Anys més tard Cosme Dalmau explicà que a les 10 de la nit del dia 5 de setembre de 1936 “fue rodeado su domicilio y casa de comidas por milicianos armados, entrando en la casa en actitud amenazadora y procediendo a separar a todos los sacerdotes que allí se encontraban, de los demás refugiados”.  Al final del registre hi entrà el destacat  dirigent   conegut com a Loriente, que morí mentre intervenia la captura. Un jove que també estava amagat intentà escapar i donà un cop de colze al milicià que el detingué. Amb el cop va caure el fusell aterra i, en defensa pròpia, agafà l’arma i disparà al milicià.

L’endemà localitzaren, en el revolt conegut com la Palma, entre Orfes i Espinavessa (Cabanelles), els cadàvers cremats de 8 individus, entre els quals cinc dels capellans que havien estat capturats a la Fonda Ros.  No es saben més detalls del seu martiri.

Retorn al contingut