Mn. Narcís Galí i Ribas - Biografies

Vagi al Contingut
Mn. Narcís Galí i Ribas (1876-1936), capellà a Banyoles

Nasqué a Sant Esteve de Guialbes el 1876. El 9 de novembre de 1900 rebé el presbiterat de mans del bisbe Sivilla. Exercí de vicari a les parròquies de Castell d’Aro, Llagostera, Olot i Figueres. Després quedà adscrit a la de Banyoles.

L’11 de setembre de 1936 el detingueren i juntament amb Mn. Rafel Fontané fou conduït al terme de Borgonyà, a la Pineda d’en Frigola. Els mataren en una cuneta de la carretera de Banyoles a Orriols, a tocar un bosc de can Frigola. Foren assassinats i els seus cossos cremats. Les seves despulles  estaven tan consumides que un veí afirmà que cabien en un petit cabasset, i reberen sepultura en un lloc que desconeixem.

Segons Mn. Marquès hi ha testimonis contradictoris sobre com moriren, doncs hi ha qui diu que foren cremats vius, i altres, en canvi, que cremaren els seus cadàvers. Segons el masover d’una casa pròxima els cremaren vius, ja que ell havia sentit els seus crits.   Es diu que un tal Martí, de Vilamarí, que anava cap a Banyoles, va ser obligat pels milicians a aplegar les seves restes enceses perquè s’acabessin de consumir.

Retorn al contingut