Mn. Narcís Passols i Rossell - Biografies

Vagi al Contingut
Mn. Narcís Passols i Rossell (1875-1936), beneficat a Calella de la Costa.

Mn. Narcís havia nascut a Calella de la Costa l’any 1875. Per tant, tenia 62 anys en el moment del seu martiri. Estudià a les Escoles Pies i va ser becat per estudiar al Seminari de Girona, i residí a la casa-col·legi de la Caritat. Va ser ordenat prevere el 9 de juny de l’any 1900 i va exercir de vicari de les parròquies de Arenys de Munt, Figueres i Arenys de Mar.
En cessar com a rector quedà adscrit canònicament a la parròquia del seu poble nadiu, on atenia les monges franceses vetlladores a Calella, així com també anava a la parròquia. Era molt dinàmic. Portava sempre a sobre “pinyonets d’Arenys de Mar” i a la mainada que anava a besar-li la mà els en donava, per la qual cosa se li acostaven molt. Vivia amb la seva germana Antònia a la casa dels pares.

Quan va esclatar la guerra es vestí de seglar i els dos germans s’anaren a viure amb la germana Josefa, casada amb un pescador. Un testimoni explica com el comitè de Calella va manar que tots els mossens del poble fugissin, perquè no podien garantir-los la seguretat. El seu germà Josep li oferí d’anar-se’n a una vinya del cunyat Esteve en un terreny a les afores de Calella, i  estar-s’hi uns dies abans d’anar a agafar el tren. El mossèn no va voler comprometre’ls: “Em volen a mi i en farien responsable a tota la família. Me’n vaig i que passi el que hagi de passar”.  Un milicià veí de la família els havia assegurat que era una trampa per  executar-los.

Acompanyat del seu cunyat Jaume, el dia 28 d’agost Mn. Narcís agafà el tren dins el termini donat pel cap del comitè en  direcció Mataró per refugiar-se a casa una parenta. A l’estació d’Arenys dos milicians armats van intentar fer baixar al rector però l’acompanyant, coneixedor de les intencions,  ho impedí per la força fins que el tren tornà a arrencar. Llavors, a pocs minuts i abans d’ arribar al baixador de Caldetes Mn. Narcís avisà al cunyat “que em volen a mi” i que no s’hi interposés, que ell tenia família.  En arribar a l’estació de Caldes l’esperaven uns altres individus que pujaren al vagó per emportar-se’l, mentre obligaven al familiar a seguir el viatge.   
L’endemà van localitzar el cadàver en un descampat entre Arenys i Caldetes, al costat de la carretera Nacional II. Van trobar el cos nuu, amb dos trets a la nuca i amb marques d’haver estat arrossegat. Llavors insinuaren que podia haver estat torturat perquè xerrés on tenia els diners.   Els milicians encara van anar a casa del cunyat a buscar els diners de Mn. Narcís però, en trobar-se que no hi eren, robaren les guardioles dels nens.   Va ser enterrat a la mateixa població on va ser trobat i acabada la guerra traslladaren les despulles a Calella de la Costa.  Retorn al contingut