Mn. Pere Costa i Colomer - Biografies

Vagi al Contingut
Mn. Pere Costa Colomer 1903-1936

Mn. Pere Costa va néixer a Puigpardines (municipi de la Vall de’n Bas), un poblet proper a Olot, el dia 11 de setembre de 1903.  Era fill de Pere Costa (i Clota), pagès de Puigpardines, de 50 anys, i de Magdalena Colomer, del Mallol, de 29.


Realitzà estudis al seminari de Girona i va ser ordenat de diaca el 25 de setembre de 1927 por Mons. Josep Vila i Martínez, a la Capella del Palau Episcopal de Girona, i ordenat prevere el 2 de juny de 1928 a l’església del Seminari Conciliar de Girona, por Mons. Emeterio Valverde Téllez, bisbe de León (Mèxic). Va ser nomenat successivament vicari de les parròquies de Maçanet de Cabrenys, Begur i La Bisbal d’Empordà. En el moment de la seva mort era el mestre de cant de la parròquia de Torroella de Montgrí. Era molt dotat pel cant i consta que treballà per a perfeccionar els seus coneixements musicals.

Va ser detingut a la seva mateixa llar el 9 d’ agost de 1936 i se l’emportaren a la carretera de Torroella en direcció a la població costanera de l’ Estartit, concretament fins al lloc anomenat dels “Salats”, prop del cementeri.  Allí el van torturar disparant-lo amb armes de foc a les parts no vitals.  No va morir només pels molts trets de fusell, sinó que va ser ruixat amb benzina i cremat.  Així, la seva agonia va ser llarga,  però el foc no pogué consumir-lo, i l’enterraren en el cementiri de l’Estartit. Acabada la guerra va ser sepultat en el cementiri de Torroella, el 6 de febrer de 1940.
Asseguren amics seus que el mossèn tenia una pistola que mai no utilitzà. Com que era jove i fort deia que ell moriria matant. Finalment es repensà, llençà la pistola i morí de cara a cara a un horrorós martiri de foc, com un veritable sacerdot de Crist.Retorn al contingut