Mn. Ramon Masdevall i Prujà - Biografies

Vagi al Contingut
Mn. Ramon Masdevall i Prujà (1862-1936), beneficiat adscrit a Sant Pere de Figueres

Era fill de la garrotxí poble de Santa Pau, on havia nascut el 15 de setembre de 1862. Als deu anys inicià estudis eclesiàstics al Seminari i rebé l’ordenació sacerdotal el 3 de maig de 1890 pel bisbe de Girona Dr. Tomàs Sivilla i Gener. Cantà missa al temple parroquial de Lloret de Mar. Fou vicari a les parròquies Tregurà, Sant Cristòfor dels Horts, Hostalric i Pals, i rector de les de Castellar de la Selva i de Castellar de la Muntanya.

Mn. Josep M. Cervera explica que, destinat a la muntanyosa,  extensa i disseminada parròquia dels Horts (Albanyà), comptava en set esglésies filials on s’hi celebrava culte. Parlant d’aquell destí feixuc, Mn. Ramon comentava: «tot capellà, ha d’estar disposat al martiri, suprema corona del sacerdoci». Afegia que ell ja havia realitzat el de la seva voluntat a les mans dels superiors.

Passà després a Figueres on fou canònicament adscrit a la Parròquia de Sant Pere. Era un home senzill i auster, vivia pobrament. Mossèn Cervera el coneixia personalment i així ho constata: a Figueres el consideraven talment com una rèplica dels sant Rector d’Ars. Capellà matiner, era el primer d’entrar a la parròquia i el darrer en sortir-ne. Es passava llargues hores al confessionari, a la capella de la Bona Pastora,  atenent els penitents i exercint el do de consell. Anava a les cases on hi havia una persona greument malalta per confortar-la, portar-li els últims sagraments.

Iniciada la guerra i la persecució el portaren al castell de Sant Ferran. Tenia més de setanta anys i sofria el seus atacs, però això no atenuà que el consideressin un enemic terrible. Com a tal el tractaren, segons testimoni del seus companys de captiveri, que explicaren que un dia sortí de la cel.la completament desconegut, amb el rostre inflat per les picades dels mosquits que envaïen el lloc.

Finalment, fou assassinat el 13 d’octubre de 1936, juntament amb molts altres capellans i laics. L’enterraren al cementiri de Figueres, en una fossa comuna.
Retorn al contingut