Joan Janoher - Biografies

Busqueu
Vagi al Contingut

Menú Principal:

Biografìes


Mn. Joan Janoher (1899-1936)


En paraules de Mn. Camil Geis, "La seva violenta desaparició, en aquells tempestuosos dies, havia deixat en el meu esperit un insondable buit. (...)
Hi havia qui es preguntava perquè Mn. Janhoer havia anat a enterrar la seva jovenesa en aquell castell. Vet ací l'explicació: acceptar l'oferta que se li havia fet d'aquest càrrec, li solucionava un problema familiar; podia viure am bla seva mare, sola en el món a les seves velleses. A més a més, podria disposar de tants llibres com necessités amb vista a una sòlida preparació per
a oposicions a càtedra, somni daurat de la seva vida, car sabia que el senyor Miquel Mateu estava disposat a adquirir, per a la ja molt nodrida biblioteca comtal, tots els llibres que el seu expert bibliotecari proposés. Tindria molts llibres i moltes hores lliures en aquella senyorial solitud.
Si bé ell no s'havia proposat ésser definitivament bibliotecari, va fer, en aquella interinitat, el que un professional no hauria fet, segurament. ¿Hi ha algun bibliotecari que hagi fet en molts anys el que Mn. Janoher havia portat a cap en un quinquenni? Ja en carta datada el 19 de juliol de 1931, al cap d'un de la seva incorporació a la biblioteca comtal em deia: Estic totalment imposat del contingut de la biblioteca." I en carta del 22 de juliol de 1934, escrivia: "la catalogació s'ha anat fent. Sóc al miler". En carta posterior, la data de la qual no puc precisar, per haver-se'm extraviat, em deia que ja tenia el catàleg gairebé acabat, a punt de publicació. (...)
Sembla mentida que, en tan poc temps, hagués desplegat tanta activitat. Però és que , en contrast amb el seu temperament inquiet i el seu esperit independent, era un devorador de llibres, ensems que un home de mètode. És per això que, conversant-hi, hom aprenia sempre alguna cosa. El poc que jo entenc de la teoria de la relativitat, ho vaig aprendre ja de les seves explicacions. Era al final de la nostra carrera quan el seu creador, Einstein, l'estava divulgant pel món. Joan Janoher s'entusiasmà  amb les conferències que l'il•lustre físic pronuncià al seu pas per Barcelona. Eren admirables les explicacions que Janoher sabia donar-nos de la novella teoria. Amb ell vaig entrar també en contacte amb la crítica literària de Taine i amb les idees estètiques de Jünemann. (...)
M'atreveixo a afirmar, sense hesitació, que l'idiota assassinat d'aquell jove sacerdot segà, en herbe, un possible polígraf de ferma personalitat. Repassant el seu epistolari, ens adonem de com encertadament seguia i judicava el moviment polític, cultural i religiós de l'època turbulenta, prenyada de mals averanys que aleshores estàvem vivint. I amb quina independència de criteri! Els seus judicis sobre Hitler i Mussolini i sobre destacats polítics i politicoides del moment, se'ns antullen avui, més que intuïció, profecia. Ja l'any 1931, em parlava dels perills que ens amenaçaven i de la gran catàstrofe que es veia a venir, per acabar dient: «»si haguessis de passar la frontera, aniria molt bé d'anar tots dos”. Pobre amic meu! Veí de la frontera francesa, seria ell qui no la podria passar! Ara no puc rellegir aquelles seves paraules sense esgarrifança. El 8 de març de 1936 prediu -paraules textuals- “el règim de terror que es va a implantar” . I el 17 de juliol del mateix any, un dia abans d'esclatar la revolució, m'escriu encara -i questa fou, naturalment, la seva darrera carta-: « Avui estem vivint moments transcendentals. Tothom ho palpa. Què passarà?». I la brutal resposta a la seva angoixosa pregunta no es va fer esperar.
És, no sense emoció, que m'he fet el deure i el plaer de biografiar un admirat amic que, per prematura desaparició, fou condemnat a no poder tenir, segurament, cap més biògraf.”

Fou empresonat amb els altres sacerdots de Peralada al castell de Sant Ferran de Figueres. El 16 d’agost de 1936 fou assassinat al pont de la Gorga, a la carretera de Roses a Cadaqués. No es coneixen més detalls del seu martiri.                                                                                                
 
 
 
Retorn al contingut | Retorn al menú principal